Invitasjon NM F3F 2024
Tips for å fikse skadet kropp
En rask oversikt på hva som kan repareres, og hvor enkel prosessen er:
Brudd i kropp foran eller bak vingeseksjon Enkel
Brudd i kropp rundt vingeseksjon Krevende
Skade i vinge/forkant, frem til bjelke Middels
Skade i vinge, brudd eller delaminering i bjelke Krevende
Brudd eller delaminering i karbon joiner For eksperter...skaff ny
Ødelagt wiper Enkel
Delaminering vinge/hale skin mot kjernemateriale Enkel
Skade i haleflater Vurderes mht styrke og vekt
Komposittmodeller består av karbon-, glass eller aramidfibre som er støpt inn i en matrise av epoxy. I vinger og hale benyttes ofte kjernemateriale i form av balsa, herex eller andre skummaterialer for å gi strukturell støtte. Fibermaterialene har to viktige egenskaper, nemlig stivhet (hvor mye de tøyer seg under strekk, og bruddstyrke.
Det er viktig å gjennomføre reparasjonen med materialer som har lignende egenskaper som det skadde materialet. F.eks vil glassfiber være seigere, men ha lavere bruddstyrke enn karbonfiber.
Fibermaterialer leveres som vev (duk), som samling av enkeltfibre i en tråd (roving), samt ulike kombinasjoner av unidirectional materialer. Det beste er å velge samme type materiale og variant som modellen er konstruert av, men gode reparasjoner kan også gjøres med et lite utvalg av materialer. Innen F3F er ikke vekt fullt så kritisk som i andre seilflyklasser, men absolutt en faktor å tenke på.
To feilmoduser kan gjerne oppstå ved en skade, enten at fibrene ryker, eller at lag av fibre delaminerer (sprekker fra hverandre). I et krasj ser vi som oftest at begge deler har skjedd! Hvis kjernematerialer er i bruk, som f.eks i en ving eller hale kan vi også oppleve inntrykninger, som hverken er brudd eller delaminering, men at kjernematerialet har kollapset slik at overflatelaminatet har en bulk.
Epoxymatrisene kan også ha ulike egenskaper, det finnes alt fra tyntflytende epoxy for infusjon, til epoxy for laminering med pensel og børste. Man kan også kjøpe epoxy/herder-kombinasjoner med ulik herdetid.
Vanlige vertøy omfatter
Plastkopper for blanding av epoxy
Rørepinner i tre (ispinner er fint)
Pensler. Siden dette er forbruksmateriell lager jeg mine egne, med en ispinne. Klipper av en bit skumgummi som jeg taper på.
En digital vekt helst med 1/10 gram oppløsning
Plastfilm for å beskytte arbeidsbordet
Avispapir og maskeringstape for å beskytte uskadet del av modellen
Peel ply / abreissgwebe
Elektrikertape og tørkepapir
Fyllmaterialer, f.eks tixotropimiddel gjør epoxyen tyktflytende. Bommullsflock øker styrken gjennom korte bommulsfibre.
Sandpapir fra 40-60 grit og opp til 4000 grit. En håndholdt vinkelsliper med slipelameller er genialt for å fjerne grovmaterialet etter herding.
Hvis man må lage enkle støpeformer
Formvoks
Slippmiddel
Lakk i modellens farge etter lommebok og ønske
Tvinger, treblokker eller andre mekanismer for å holde strukturen på plass under herdeprosessen. En jigg for å få rett kropp ved brudd i hale er uvurderlig - denne må lages FØR man krasjer :-)
Et varmt sted for herding. Herdingen tar gjerne 24-48 timer og en temperatur på 30-40 grader er ønskelig, selv om en reparasjon gjort i romtemperatur i de fleste tilfeller går helt fint
Hansker. Epoxy er allergifremkallende!
Ansiktsmaske. Støv fra fibermaterialer er ikke bra for helsa
God ventilasjon (epoxy-damper)
Støvavtrekk, pussestøv er ikke helsebringende
Siden vi skal lime med epoxy, er det viktig med god heft mot underlaget.
Noen tips:
Vask modellen med silikonfjerner. Enkelte polish-typer inneholder silikon som vil fungere som et effektivt slippmiddel.
Vask slipeflater med teknisk sprit før laminering, ikke bruk aceton som løser opp epoxy
Dersom lynlim (CA) - særling tynn CA - har vært brukt i en felt-reparasjon eller for å fiksere/stabilisere en skade, må man huske at lynlimet trekker innover i fiberstrukturen, og må fjernes helt før laminering. Det kan derfor være nødvendig å slipe vekk større områder enn om CA ikke har vært brukt.
Unngå fett på hender og hansker